środa, 30 listopada 2011

Cześć kochani, dzisiaj podam wam przepis, który zauważyłam w telewizji i postanowiłam sama
przetestować.

Powiedzcie mi, lubicie wafle? Kruche, pyszne wafle? Lubicie pyszną czekoladę?


Jestem pewna, że odpowiedzieliście tak na jedno i drugie pytanie.







Teraz wyobraźcie sobie co by było jakby połączyć wafle i czekoladę. Powstaną wtedy Wafle z musem czekoladowym.

Mogłabym pisać tak długo o tym, jak niesamowicie pyszne są takie wafle, ale nie traćmy czasu
i przejdźmy do składników i przepisów :)

Składniki:

• 2 1/2 szklanki mleka,
• 15 dkg mąki tortowej,
• 10 dkg cukru pudru,
• kopiasta łyżka masła,
• 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
• sól,
• 1 łyżka masła do wysmarowania blachy;

Do przybrania:

• 1 pomarańcza,
• 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej;

Mus:

• 1 tabliczka czekolady deserowej (10 dkg),
• 2 jajka,
• 1 łyżeczka żelatyny,
• 1 łyżka rumu,
• 1 łyżka soku z pomarńczy,
• skórka otarta z 1/2 pomarańczy
• sól

Wykonanie:

Najpierw należy przygotować wafle: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystę masę.
Dodać mleko, mąkę, cuker waniliowy i szczyptę soli. Pamiętaj by blachę wysmarować masłem.
Ciasto nakładać na blachę łyżką i rozmsarować w kształcie kół średnicy ok. 10 cm. Piec 10min
w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni. Po upieczeniu zdjąć wafle z blachy i ostudzić.

Teraz czas na przygotowanie musu: żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Żółtka oddzielić
od białek. Na małym ogniu rozpuścić w garnuszku czekoladę z dodatkiem soku pomarańczowego.
Ostudzić i wymieszać ze skórką pomarańczową, żółtkami, żelatyną i rumem. Białka należy ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.

Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Wafle przełożyć musem i przybrać cząstkami pomarańczy i skórką pomarańczową.

Koniec :)


Dajcie mi znać czy smaczne :)


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz